2,65

Stavlja na tržište: Zadruga ‘Z BILJA, I.Mažuranića 52, Bilje

  • NAJBOLJI PRIRODNI IZVOR SILIMARINA
  • MELEM ZA JETRA, ČUVARICA ZDRAVLJA I VEDROG RASPOLOŽENJA

Više od 2000 godina poznata je kao najbolji prirodni lijek i pomoć kod problema vezanih uz jetra, gušteraču i žuč. Danas je jedna od najznačajnijih europskih ljekovitih biljaka s važnom ulogom u suvremenoj farmakopeji kao najmoćnija zaštitnica jetra.

Od davnina se vjerovalo da je loše raspoloženje povezano s oboljelom jetrom, a i danas se poslovično kaže da u borbi između mozga i srca najviše strada jetra. Vedro raspoloženje temelj je kvalitetnog života, čuvajmo stoga naša jetra.

Plod ili sjemenka sikavice sadrži proteine, saharide (uglavnom prehrambena vlakna), vitamine (najznačajniji je vitamin E), esencijalne masne kiseline i fito-kemijske spojeve od kojih je najvažnija i najučinkovitija skupina flavonolignana poznatih kao silimarin kompleks. Upravo zahvaljujući silimarinu sikavica čisti i štiti jetra i kod najtežih problema (ciroza, kronični hepatitis, trovanja hranom, trovanja udisanjem onečišćenja iz okoliša), sprečava lipidnu peroksidaciju i na taj način smanjuje rizik od ateroskleroze, ima antioksidativni učinak i podiže imunitet organizma, štiti i obnavlja stanice bubrega, štiti stanice živaca, podiže razinu glutationa u organizmu i na taj način otklanja umor i podiže energiju, ima značajnu biološku ulogu u smanjivanju rizika od raznih oblika karcinoma.

Sikavica je sigurna i dobro znanstveno istražena biljka koja dobiva sve veći značaj i u proizvodnji funkcionalne hrane. Na temelju nekoliko znanstvenih istraživanja provedenih nedavno u EU (Poljska, Slovačka, Češka) zaključeno je kako je izuzetno važna i korisna primjena brašna sikavice u proizvodnji funkcionalnih pekarskih proizvoda. Naime, kruh i drugi pekarski proizvodi velikoj su većini svakodnevni dio dnevnog obroka, pa kada bi se svakodnevno konzumirali s funkcionalnim dodatkom sikavice, bolesti i rizik od oboljenja jetra značajno bi se smanjili. Odnosi se to i na problem karcinoma jetra koji je 6. po učestalosti, a 2. po smrtnosti u globalnoj populaciji.