2,65

Zemlja porijekla: Bugarska

Stavlja na tržište: Zadruga ‘Z BILJA, I.Mažuranića 52, Bilje

Sastav: suhi list biljke ginkgo biloba

Ginkgo biloba, “prastanovnik” Zemlje, tisućljećima je poznat po ljekovitim svojstvima svojih listova neobična oblika. Iako  znanost još uvijek nije u cijelosti razotkrila tajnu njegove ljekovite učinkovitosti, teško je osporiti valjanost njegove popularnosti kao biljke koja ponajviše voli i njeguje mozak.

Odlikuje se visokim sadržajem flavonoida i drugih bioaktivnih tvari koje djeluje kao snažna zaštita organizma (štite od oksidativnog šoka koji uzrokuju slobodni radikali, ima protuupalno djelovanje), blagotvorno djeluju na srce (pospješuju cirkulaciju, štite srce), no njegova se dobrobit najviše vezuje uz mentalno i psihičko zdravlje te zdravlje očiju.

Oslanjajući se na izvore iz tradicijskog i narodnog ljekarništva moderna znanost propituje (a često i potvrđuje) djelovanje ginka bilobe na poboljšanje funkcioniranja mozga (poboljšanje pamćenja, pažnje, koncentracije), smanjenje simptoma demencije i propadanja kognitivnih sposobnosti vezanih uz proces starenja (simptma Alzheimera, npr.), anksioznosti i depresije.

Ginkgo biloba koristan je i za zdravlje očiju i poboljšanje vida; smanjuje rizik od glaukoma i makularne degeneracije.

Ginkgo biloba čaj blagog je okusa, podsjeća na zeleni čaj s laganom citrusnom notom. Dobro ga je kombinirati s drugim ljekovitim biljem, primjerice s matičnjakom ili hibiskusom. Izvrsnu kombinaciju za snažno srce i bistar um čine ginko, borovnica, matičnjak, cimet, plod bazge i ružmarin.

Način pripremanja čaja:
– 2-3 žličice suhog lista ginka preliti s 2 šalice vrele vode, ostavit poklopljeno 10-15 minuta

Čuvati na suhom i tamnom, na sobnoj temperaturi.