1,20

Stavlja na tržište: Zadruga ‘Z BILJA, I.Mažuranića 52, Bilje

Uskolisni trputac (muška bokvica, muški trputac, kopljasti trputac, suličasti trputac, lat. Plantago lanceolata) biljka je iz roda Plantago, porodica trpučevke, red Lamiales. To je trajna zeljasta biljka i vrlo je često nalazimo na livadama. Sasvim mladi listovi biljke su jestivi, a dugo se primjenjivala u narodnoj medicini.

Uskolisni trputac poznat je u narodu i kao muški trputac, za razliku od širokolisnog trputca poznatog kao ženski trputac. Ove razlike u širini listova njihove su najprepoznatljivije razlike.

 

Ova biljka sadrži: glikozide, saponine i gorke tvari, šećer, eterično ulje, klorofil, ksilin, vitamine A, C i K, željezo, kalcij, fosfornu kiselinu i sirišni enzim. Uglavnom se koristi sok iz svježeg lista ili 10% mast koja se pripravlja od suhog praška. Koristi se za zaustavljanje krvarenja i izlučivanje sluzi iz dišnih puteva. 

U suvremenoj fitoterapijskoj praksi koristi se pri upali sluznice usne šupljine i ždrijela, kataru dišnih puteva i kod iritabilnog kolona. Sok trputca ima toliko jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje jer se ne kvari.

Trputac sadrži antimikrobne spojeve koji su učinkoviti protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije – bakterije odgovorne za kožne infekcije, gnojne angine i tetanus. U medicini je ponekad korišten svježe iscijeđeni sok ove biljke kod cistitisa s hematurijom i kod hemeroida s krvarenjem i iritacijom. Sjeme uskolisnog trputca koristi se i za uništavanje parazita, ameba i glista.

Uskolisni trputac preporučuje se kao laksativ, naročito za djecu, te kod upalnih stanja sluznica. Dnevno konzumiranje osam grama sjemena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Način pripremanja čaja:

– jednu žlicu čaja (oko 3 g) preliti s 250-300 ml vrele vode, ostaviti poklopljeno 5-10 min