Malo o glutenu… 

Nakon što je prepoznata kao uzrok brojnih zdravstvenih problema, celijakija je upala u tržišni žrvanj, koji bezglutensku prehranu nastoji pretvoriti u trend. Istina, nismo svi preosjetljivi na gluten, ali unatoč komercijalizaciji, za oboljele je ova bolest vrlo stvarna i neugodna.
Prepoznati intoleranciju na gluten nije lako, posebno u njenoj ranoj fazi. Kasnije, ona može prerasti u celijakiju. Simptomi su dugotrajni proljevi ili česte masne i jako neugodne stolice, bolovi u trbuhu, gubitak težine, gubitak teka i slaba mišićna masa. Osim toga, mogu se pojaviti simptomi koji nisu vezani uz probavu: slabokrvnost, osteoporoza, ekcemi, oštećenje zubne cakline, afte u ustima, glavobolje i umor, trnci u ekstremitetima, problemi s ravnotežom, bolni zglobovi, slabljenje funkcije slezene, neplodnost ili učestali spontani pobačaji.
Istraživanja pokazuju da je celijakija genetska bolest, a da bi se bolest aktivirala potrebno je imati prehranu bogatu glutenom, iako nije poznato što je točno izaziva. Ponekad celijakija postaje aktivna tek nakon okidača kao što su operacija, trudnoća, porođaj, virusna infekcija ili teški emocionalni stres.
Iako je celijakija teška bolest i jedini lijek za nju je bezglutenska prehrana bez odstupanja, treba znati da nam već i blaža intolerancija na gluten može zagorčati život ako je ne prepoznamo i ne promijenimo prehranu. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj tek jedna od petsto osoba svjesna svoje preosjetljivosti na gluten.
Ako sumnjate da vam gluten smeta, netoleranciju možete jednostavno provjeriti i sami. Na tjedan dana iz prehrane izbacite namirnice koje sadrže gluten i pažljivo promatrajte osjećate li se bolje i jesu li vam se smanjili simptomi npr. proljev, nadutost ili glavobolje.
Donosimo vam popis škrobastih i žitnih namirnica koje ne sadrže gluten i možete ih bez straha uvrstiti u svoj jelovnik:

amarant
aru prah
heljda
slanutak
kukuruz
lan
brašno od orašastih plodova/graha/sjemenki
proso
riža
sago
kineska šećerna trska
soja (ali ne i većina soja umaka)
tapioka
tef
kvinoja
krumpirov škrob ili brašno

Ako ste željni ukusnog kruha, podsjećamo vas na Katin bezglutenski kruh, koji već godinu dana ima posebno mjesto u našoj ponudi. S punim povjerenjem u kvalitetu, nudimo vam više vrsta Katinih kruščića i kolača s certifikatom Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, koji jamči da se radi o bezglutenskim proizvodima.

Kruh nosi ime svoje kreatorice, gđe Katarine Komarice, kojoj su trebale tri godine da razvije recepturu za ovaj savršeni kruh, baš onakav kakav je zamislila nakon što je i sama oboljela od celijakije. Katin kruh je dakle, prvenstveno namijenjen oboljelima od celijakije – prave pošasti našeg vremena, ali i onima koji imaju blaži oblik preosjetljivosti na gluten.

Predlažemo Vam da za marendu odaberete neki od slasnih Katinih kolača s domaćim jogurtom: dobit ćete potrebnu energiju, a obrok Vam neće teško pasti i usporiti Vas.

Nadalje, u našem dućanu, u Jedrarskoj, ćete pronaći još niz certificiranih proizvoda bez glutena. Pored slanutka, grožđica, leće, amaranta, divlje i crvene riže, koji osim bezglutenske, nose i oznaku organske proizvodnje, u asortiman smo uvrstili i nekoliko artikala koji će svima s intolerancijom na gluten omogućiti obrok bez uskraćivanja: tu su krušne mrvice bez glutena, pšeničnog škroba i mlijeka, zatim korneti bez glutena, a preporučamo Vam da isprobate Uni mix mješavinu brašna za kruh i pizzu prema receptu na pakiranju i oduševite se lakoćom pripreme i okusom pripremljenog kruha!

Čekamo Vas u Jedrarskoj 8b 🙂

Komentiraj

Ova stranica koristi kolačiće. Nastavljajući koristiti ovu stranicu prihvaćate naše uvjete poslovanja. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close