Uberi provjerene namirnice poznatog porijekla! 

Predstavljanje naših dobavljača započinjemo OPG-om Serini iz Maruševca, sela nadomak Varaždina.
S OPG-a Serini nam stižu eko jaja, kukuruzna krupica i brašno te bučino ulje (ali i brojne povrtne kulture kad im je sezona, među kojima se ističe slavni varaždinski kupus). Gospodarstvo postoji od 2007. godine, da bi od 2011. prihvatili načela ekološke poljoprivrede kao primarnog načina gospodarenja zemljom, prerade i plasmana svojih proizvoda. OPG vode Jasminka Zlatarek i Josip Serini, čiji je stav da zdrava i sezonska hrana mora biti dostupna svima. Oni su htjeli osigurati dugoročni opstanak svog gospodarstva na samoodrživi način te su zaokružili cijeli proces proizvodnje, od sadnje pa sve do prehrane životinja. Njihove kokoši se slobodno kreću na pašnjacima, hrane se isključivo ekološkom hranom proizvedenoj na farmi, gdje se svi mehanički radovi obavljaju ručno, a povrće se štiti od nametnika uz pomoć biljnih čajeva i ekstrakata. S druge strane, kokoši proizvode gnojivo koje na najbolji način zamjenjuje sva umjetna mineralna gnojiva za zdrav uzgoj povrtnih kultura.

Obiteljsko gospodarstvo Veselić smjestilo se u Parku prirode Lonjsko polje, u selu Mužilovčica. Goran i Tihana Veselić, vatreni zaljubljenici u prirodu, tu su ljubav prenijeli na svoju djecu Ivana i Ivonu, koji su zajedno s roditeljima uključeni u sve poslove na gospodarstvu. U ekološkoj poljoprivredi su još od 2005. godine te na 10 hektara uzgajaju razno ekološko voće i povrće. Trenutno nam s njihovog OPG-a stiže rukola, kelj, salate puterica i hrastov list te prerađevine kao što su ajvar, pinđur, sok od rajčice, sok od mrkve i jabuke…

S OPG-a Mikić iz Dalja dolazi nam mladi špinat, blitva, mladi luk i rotkvice. Ali to je tek početak…Veselimo se mladom češnjaku za koji tjedan pa onda i njihovim rajčicama, krastavcima i paprikama, koje će doći s ljetom!
Gospodarsvo Mikić se bavi ekološkim uzgojem povrća i žitarica u Dalju, slavonskom mjestu prekrasne plodne zemlje, ali i području gdje se usprkos tome teško živi. Osim na ekološki prihvatljiv način, svo povrće uzgajaju i na tradicionalan način primjeren svom podneblju, koristeći uglavnom domaća sjemena karakterističnih sorti istočne Slavonije.

Smokva je na mediteranskom području prisutna već tisućama godina. Poštivanje prirode i svih njezinih zakonitosti o ekološkom uzgoju, temelj je i filozofija proizvodnje OPG-a Ostojić iz Peračkog Blata. Njihova smokva ostala je čista, prirodna, djevičanska kakva je bila stoljećima.
Proizvodnja im se temelji na mnogo ljudskog rada bez upotrebe kemijskih supstanci, kako u proizvodnji tako i u preradi, što je u današnjem svijetu rijetkost. Njihova ponuda uključuje suhe smokve, smokvenjak klasični i pikantni – s dodatkom papra te Figos – prirodne energetske pločice sa smokvom u svojoj osnovi.

S poljoprivrednog gospodarstva obitelji Sabljak, smještenog u mjestu Rakovica, kraj Plitvičkih jezera, dolazi nam ekološka cikla, koja se kao i mrkva, uspješno čuva u trapu, te joj se tako održava svježina, naravno dok ne krenu mlade biljke. Riječ je o starinskom načinu čuvanja povrća, koje se u vrtu ili nekom suhom dijelu dvorišta sprema suho u iskopani kanal, štiti slamom te prekriva zemljom, a ponekad, radi još bolje zaštite, i kukuruzovinom.

Vlado Posel nam sa svog eko imanja u Kuršancu šalje krasnu mrkvu, crnu rotkvu, čičoku i pastrnjak, a za sve što uzgaja zajednička je i ključna karakteristika – biodinamički uzgoj. Radi se o uzgoju bez kemije, bez umjetnih stimulansa, a sve biljke i životinje na gospodarstvu se drže u međusobnom skladu i utjecaju. Biljke ne šprica, nema potrebe za tim, kaže Vlado, jer kad je sjeme pripremljeno homeodinamičkim impulsima, biljka je kao zdrav čovjek: sama se brani od bolesti, vlastitim imunitetom.
Svakog četvrtka iz Mljekare Marina kraj Varaždina, stižu nam svježi domaći proizvodi bez konzervansa. Mljekara Marina osnovana je još 1914. u obitelji Bistrović, koja danas, kao jedna od rijetkih mljekara u Hrvatskoj, proizvodi i prerađuje isključivo mlijeko s vlastite farme.
Najbitniji faktori koji će omogućiti da se na Vašem stolu nađu uvijek svježi i kvalitetni proizvodi su kratak transport i kontrolirani uvjeti prerade, a prije svega, kvalitetna ishrana krava te mlijeko ekstra kvalitete. To se mlijeko ne homogenizira pa je samim time prikladno za Vas i Vašu djecu, jer konzumacijom takvog mlijeka, masnoća nam neće ući u krvotok kao što je slučaj s homogeniziranim mlijekom. Mljekara Marina nam dostavlja svježe mlijeko, sirutku, jogurt, kiselo vrhnje, svježi sir, maslac i polutvrdi sir, sve proizvedeno na prirodan način i bez konzervansa.

Za doručak vam predlažemo da svježim mlijekom ili jogurtom prelijete malo granole, svojevrsnih mueslija, koje nam Kroštula iz Biograda priprema od domaćih tostiranih orašastih plodova.Eko-Jazo iz Ivanovca i OPG Siladi iz Kotoribe, osigurali su nam kvalitetnu ponudu žitarica i brašna. Između ostalog, tu su pir, pšenica, zob, heljda, proso i još ponešto.

Među najboljim načinima za čišćenje organizma od toksina je kura s jednim od najsnažnijih sredstava za detoksikaciju – pšeničnom travom, odnosno mladom pšenicom.

Pšenična trava sadrži preko 100 elemenata potrebnih čovjeku, među kojima su esencijalne masne kiseline, važni enzimi i antioksidansi.
Klorofil je prirodni kelat i važan je za izbacivanje otrova i teških metala iz tijela. Jedan od važnijih elemenata je klorofil, na kojeg otpada oko 70% sastava pšenične trave. Tu su i vitamini A, B, B17, C, E, F i K, te minerali kalij, željezo, magnezij i kalcij. Pšenična trava povećava broj crvenih krvnih zrnaca, čisti krv i druge organe te stimulira metabolizam.
Na jednostavan način sami uzgojite pšeničnu travu i konzumirajte kao svježe iscijeđeni sok ili smoothie, ubrzo ćete se osjećati preporođeno!
Znakovi da vam je potrebna detoksikacija:
glavobolje
alergije
problemi s kožom
zadah i neugodan miris tijela
loša probava i zatvor
nadutost i plinovi
debljanje ili prekomjerno mršavljenje
umor, loša koncentracija, slabo pamćenje
depresija
prijevremeno starenje

Iz naše ponude uvoznih proizvoda s bio certifikatom izdvajamo chia sjemenke, cejlonski cimet, kurkumu, šećer kokosovog cvijeta, đumbir i još ponešto.

Chia sjemenke – osim svojih nutritivnih vrijednosti, volimo ih jer nam daju osjećaj sitosti zbog svojstva bubrenja i tako nam omogućuju da jedemo manje.
Cejlonski cimet – na tržištu je danas dostupno nekoliko vrsta cimeta: najčešće se nudi kineski cimet, koji sadrži velike količine kumarina, spoja koji može biti štetan za jetru i bubrege. Za razliku od kineskog, cejlonski cimet je apsolutno siguran i preporučuje se za svakodnevnu upotrebu. Raznim istraživanjima je utvrđeno da cimet pomaže u borbi protiv mnogih oblika raka jer smanjuje rast, odnosno širenje stanica raka, a u kombinaciji s medom pomaže oboljelima od artritisa.
Kurkuma – istraživanja su potvrdila da je kurkuma pravo čudo prirode; ima antiupalna svojstva pa se koristi za: jačanje probave, obnavljanje crijevne flore, smanjenje nadutosti, čišćenje jetre i žučnog mjehura, normalizaciju menstrualnog ciklusa, smanjenje upala kod artritisa, čišćenje krvi, stimuliranje metabolizma, kožne probleme, tegobe dišnih putova, rješavanje gljivica i bakterija, čišćenje od crijevnih parazita, liječenje dermatitisa, ekcema i infekcija. Zbog svojeg antiseptičkog djelovanja može se upotrijebiti u oblozima za rane i opekline, te protiv opasne infekcije zlatnim stafilokokom. Valja spomenuti i njeno moćno antigljivično djelovanje, osobito u slučaju kandide.

Šećer kokosovog cvijeta – za razliku od brojnih prirodnih zaslađivača, kokosov šećer ima ugodan okus koji najviše podsjeća na okus običnog šećera, ali je puno zdraviji od svog bijelog rođaka. Napravljen od soka cvjetnih pupova kokosove palme, kokosov je šećer izvor brojnih minerala, vitamina C, vitamina B1, B2, B3 i B6 i nekoliko aminokiselina. Sadrži dvostruko više željeza, četiri puta više magnezija i deset puta više cinka od smeđeg šećera, koji slovi kao prilično zdravo sladilo u usporedbi s bijelim šećerom.
Osim đumbira u prahu, u ponudi je i korijen đumbira, svaki sa svojom namjenom, a u našem egzotičnom kutku možete pronaći i avokado, banane, kikiriki u ljusci te mesnate svježe datulje Medjool, koje su nam pravo otkriće.

Ako želite jesti zdravu hranu kontroliranog podrijetla, skoknite do nas u Jedrarsku ulicu ili potražite eko domaće proizvode na stranici www.uberiovo.hr, gdje se ponuda redovito ažurira prema svojoj dostupnosti.

Komentiraj

Ova stranica koristi kolačiće. Nastavljajući koristiti ovu stranicu prihvaćate naše uvjete poslovanja. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close