1,73€
Predstavljamo Vam proizvode “kralja egzotičnog voća iz Zagorja”, kako često znaju nazivati Ivana Šuloga. Kako nam sam objašnjava, jedan dio nasada im je pod eko nadzorom, a drugi nije. Međutim, bez obzira što sve kulture nemaju markicu, jamči nam da kao eko proizvođač već godinama uopće ne koristi konvencionalno gnojivo i pesticide. To potvrđuju i MRL testovi koje redovno prolazi radi izvoza i koji dokazuju da su njegovi plodovi potpuno negativni na bilo kakve ostatke kemikalija. Niti jedna analiza iz ove ili prijašnjih godina nije pronašla štetne rezidue.
Batat (Ipomoea batatas), mnogima poznat kao slatki krumpir, u stvari je višegodišnja suptropska povrtna kultura porijeklom iz Južne Amerike, Afrike i Azije. Za jelo se koriste sekundarna zadebljanja korijena (koja se često pogrešno nazivaju gomoljima), te mladi listovi. I korijen i vriježe se mogu koristiti kao životinjska hrana. Nazivaju ga riznicom antioksidanata, u prvom redu beta-karotena, ali i vitamina C i E. Od sveg povrća batat sadrži najviše ključnih nutrijenata. Tako npr. 150 g pečenog batata sadrži pet puta više vitamina A od preporučene dnevne količine. Smatra se namirnicom broj 1 u prehrani dijabetičara jer ima nizak glikemijski indeks, dakle, uzrokuje mali i spori porast glukoze u krvi i smanjuje otpornost organizma na inzulin. Osim svega navedenog, ima nisku kalorijsku vrijednost. Dakle, možete uživati u njemu u neograničenim količinama!
Može se koristiti sirov, kuhan, pržen, pečen, na žaru, kao pire ili čips.