3,80

Eko-Jazo d.o.o., Ivanovac

Mekinje čine vanjski omotač zrna žitarica, a nastaju kao nusproizvod u proizvodnji bijelog brašna. Niskokalorične su, obiluju prehrambenim vlaknima, polifenolima (biljnim antioksidantima), folnim kiselinama, vitaminima B skupine, te mineralima. Brojne studije ukazuju na važnost konzumiranja mekinja i njihovo ulogu u smanjivanju rizika i prevenciju mnogih oboljenja koje su često posljedica suvremenog načina života. Mekinje smanjuju rizik i pomažu kod pretilosti, dijabetesa, srčanih problema reguliraju probavu, učinkovite su i kod nekih oblika karcinoma (primjerice raka debelog crijeva). Mekinje su važan sastojak u proizvodnji funkcionalne hrane: dodaju se u proizvodnji funkcionalnih pekarskih proizvoda, keksa, krekera, napitaka, umaka, mliječnih proizvoda, tjestenine, veganskih zamjena za sir i sl. Na tržištu su najviše zastupljene pšenične, zobene, pirove i rižine mekinje. Funkcionalnost im je podjednaka, no razlikuju se po specifičnom sastavu minerala, udjelu i vrsti vlakana i proteina. Pšenične mekinje čine čak 15% zrna pšenice, a specifične su kao dobar izvor cinka, bakra, selena i mangana. Zobene mekinje odlikuju se visokim udjelom beta-glukana, topivih vlakana koja imaju izuzetna svojstva -snažan imunomodulator, može pomoći kod dijabetesa tipa 2, alergija, upala, infekcija, prehlada, kožnih oboljenja i zacjeljivanja rana. Pirove mekinje sadrže više proteina (oko 15%) nego li druge mekinje, a specifične su i po većem udjelu željeza.

Uvjeti čuvanja:

Čuvati na suhom i prozračnom prostoru.