3,70

Stavlja na tržište: Zadruga ‘Z BILJA, I.Mažuranića 52, Bilje

 

Sastav: 100% gorka dinja komadići za čaj

Gorka dinja jestiva je ljekovita biljka s vrlo dugom tradicijom primjene u ayurvedskoj medicini i drugim istočnoazijskim kao i afričkim herbalističkim sustavima i praksama. Navodno najvitalniji stanovnici Zemlje – Okinavci – svoju dugovječnost i otpornost duguju i gorkoj dinji.

Gorka dinja se tradicionalno koristi kod problema s visokom razinom šećera u krvi (hiperglikemija). Nekoliko novih znanstvenih istraživanja upućuju na veliki potencijal gorke dinje kao pomoći u terapiji kod:

  • upale pluća te općenito infekcija dišnih putova; groznice, kroničnog kašlja
  • kod oslabljenog imuniteta i upalnih procesa u organizmu
  • kod neredovitog menstrualnog ciklusa
  • kod raznih oblika parazitoza
  • kod bakterijskih i virusnih infekcija (uključujući malariju, HIV)
  • kod gihta i reumatoidnog artritisa
  • kod žutice
  • kod bubrežnih kamenaca.

Zbog nedostatnih informacija o mogućim neželjenim nuspojavama ne preporuča se trudnicama i djeci. Dijabetičari koji uzimaju lijekove za reguliranje šećera u krvi trebaju zatražiti savjet liječnika vezano za konzumiranje čaja od gorke dinje.

Priprema čaja:

  • 1-2 žličice gorke dinje preliti s 250 ml kipuće vode; ostaviti u poklopljenoj posudi oko 5 minuta. Piti 1-2 šalice dnevno. Po želji zasladiti. Može se piti i hladan, s dodatkom kockice leda i malo limuna

Gorka dinja se može kombinirati sa zelenim čajem, listom crnog ribiza, listom borovnice, cvijetom bazge, koricom limuna, cvijetom naranče i sl – učinak je snažan, osvježavajući, a okus ugodan.