1,73

Proizvođač: DE FACTO d.o.o., Bosna i Hercegovina

Kombuchom se naziva čajni napitak nastao procesom fermentacije – vrenja crnog i zelenog čaja, šećera te kombucha kulture. Kombucha kultura je kompleksni spoj (simbioza) bakterija i kvasaca koji se međusobno štite, žive na čaju i tako opstaju među ljudima više od 2000 godina. Ova produktivna suradnja između bakterija i kvasaca je sposobna da iz veoma malog broja komponenti stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci za ljudski organizam. To su vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, vitamin C i H, lecitin, L – mliječna kiselina, glukonska i glukoronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, octena, malonska), male količine glukoze i fruktoze, neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini, folna kiselina i neke komponente koje djeluju kao antibiotici.

Što je Kombucha i kako djeluje?

Kombuhom se dakle naziva čajni napitak nastao procesom fermentacije – vrenja crnog i zelenog čaja, šećera te čajne „gljive” ili kombucha „gljive”.
Naravno, kombuha nije prava gljiva i ne raste u šumi. To je simbioza bakterija i kvasa u obliku čvrste mrene. Izgleda kao debela, sluzava, smeđa navlaka koja pliva na površini zaslađene tekućine koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak. Gljiva se hrani šećerom iz čaja i u zamjenu proizvodi obilje različitih i našem organizmu neophodnih supstanci, dok kvas razgrađuje šećer i pretvara ga u humani CO2, što napitku daje karakterističan gazirani okus. Poslije fermentacije gljiva se odstranjuje sa gotovog napitka i on se flašira.
Kultura kombuhe sadrži simbiozu acetobakterija (bakterije acetinske kiseline) i kvasaca, najviše Brettanomyces bruxellensis, Candida stellata, Schizosacchromyces pombe, Torulaspora delbrueckii i Zygosaccharomyces bailii.
Kultura sama po sebi izgleda kao velika palačinka i često je nazivana gljivom, a znanstveno je klasificirana kao Zoogleal mat.
Čajna gljiva je sposobna da iz vrlo malog broja komponenti stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci za naš organizam. To su vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, vitamin C i H, lecitin, L – mliječna kiselina (sa rotacijom na desno), glukonska i glukoronska kiselina, voćne kiseline (vinska, oksalna, limunska, octena, malonska), male količine glukoze i fruktoze, neki enzimi, 14 aminokiselina, biogene amine, folna kiselina i neke komponente koje djeluju kao antibiotici.

Kako koristiti Kombuchu?

 • Kod oboljenja poput ateroskleroze, gihta, artritisa, astme, bronhitisa i sl. napitak koristiti 2 dl natašte duže vremensko razdoblje, a po potrebi, nakon 10-15 dana, dodatna 2 dl poslije podne između obroka.
 • Kod problema sa kolesterolom, krvnim tlakom, šećerom, lučenjem hormona i sl. napitak piti 2 dl natašte najmanje 3 mjeseca.
 • Kod psorijaze i sličnih oboljenja (vitiligo, lumbago i sl.) napitak je potrebno piti 2 dl natašte i dodatnih 1-2 dl poslije podne između obroka. Po potrebi se kod težih slučajeva mogu stavljati oblozi na oboljela mjesta.
 • Kod mladenačkih akni napitak piti 1 dl natašte, te ujutro i navečer čistiti lice blazinicama natopljenim kombuhom, a na gnojne i upaljene akne stavljati obloge.
 • Kod većih gnojnih upala na koži (tumori, čirevi i sl.) napitak piti 2 dl natašte i često mijenjati dobro natopljene obloge.
 • Kod uganuća, istegnuća tetiva, mišića i sl. najbolje je povrijeđeni dio tijela zamotati i natapati napitkom. Isto vrijedi i za veće modrice, rane, osipe, a naročito opekline.
 • Kod ječmenca i alergija na očima napitak je potrebno razblažiti sa ¼ vode i stavljati obloge više puta na dan.
 • Napitak je izuzetno pogodan za skidanje temperature maloj djeci, i to natapanjem čarapica i obloga za čelo, a po potrebi i većeg komada platna da bi se dijete umotalo u njega.
 • Kod temperature i upalnih procesa unutrašnjih organa odraslih osoba sa zdravim bubrezima (vidi upozorenja i nuspojave) napitak je potrebno piti u manjim gutljajima tokom čitavog dana i to 5 dl na dan do ozdravljenja.
 • Kod oteklina izazvanih reumatskim oboljenjima napitak je potrebno piti 2 dl natašte, te često stavljati obloge na bolna mjesta.
 • Kod klimakteričnih tegoba napitak je potrebno piti 2 dl natašte ili po potrebi, tokom valunga, napada nervoze i sl.
 • Kod upale krajnika napitak je potrebno piti 2 dl natašte sve do potpunog oporavka a kada postoje naslage na krajnicima izuzetno je bitno ispirati grlo i na taj način umanjiti bakterije koje dolaze u želudac putem hrane i pića. Isto vrijedi i za teže upale grla, usne šupljine i krajnika.
 • Kod kašlja i gripe potrebno je napitak piti u manjim gutljajima tokom čitavog dana i to 5 do 10 dl na dan do ozdravljenja.
 • Kod upale sinusa i začepljenih sinusa napitak piti 2 dl natašte te ukapati u nos napitak nekoliko puta na dan.
 • Kod težih oboljenja tipa rak, tumor, leukemija i sl. (ako nisu bolesti bubrega, vidi upozorena i nuspojave) kombuhu je potrebno piti u većim količinama. Početi sa 2 dl natašte te i svakih 7-10 dana povećavati dozu za 1-2 dl dok se ne dostigne doza od 5-10 dl na dan. Napitak piti u manjim gutljajima tokom čitavog dana da bi stalno bio prisutan u organizmu.
Preventivnim pijenjem napitka 2 dl natašte jačaju se i regeneriraju bubrezi i jetra, čisti se žučna vrećica čime se umanjuje mogućnost kasnijih oboljenja. Organizam se čisti od teških otrova i toksina, čime se jača imunitet i dugoročno povećava otpornost organizma.
Pojedinci bez većih zdravstvenih tegoba mogu ovaj napitak piti 1-2 dl natašte zbog prevencije od oboljenja, pročišćavanja organizma, ispravne probave i sl. Ovo se naročito odnosi na one koji su genetski predisponirani na neko oboljenje (dijabetes, rak dojke, ateroskleroza, nervna oboljenja i sl.).
Maksimalna preporučena doza za odraslu osobu je 1 l dnevno.
Osvježavajući napitak Kombuha je potpuno prirodan i u preporučenim dozama apsolutno siguran napitak. Pogodan je sve uzraste. Možete ga je davati i životinjama (razblažen s vodom u omjeru 1:1), kao i biljkama (razblažen s vodom u omjeru 1:2).

Kombucha – imunitet, probava i detoksikacija

Kao i svaki fermentirani proizvod, osvježavajući napitak Kombuha prvenstveno pomaže i održava zdravu probavu. Pomaže kod svih probavnih smetnji, nadutosti, zatvora, te hemoroida.
L mliječna kiselina regulira stanično disanje te pH krvi i tako sprječava stvaranje raka i zaustavlja njihov rast. Osim toga, L mliječna kiselina je neophodna za zdravu mikrofloru naših crijeva, sastavni je dio svih probiotičkih napitaka a u Kombuhi je prisutna u svom najefektnijem obliku kao L- LACTIC(+) (s rotacijom na desno). Ovaj oblik mliječne kiseline nije gotovo nikad prisutan kod oboljelih od raka.
Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama, pri čemu se formira veliki broj proteina. Kombuha napitak sadrži skoro sve esencijalne aminokiseline od kojih je veoma bitan metionin koji pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala i zagađenja, te sprječava rak.
Glukoronska kiselina, osim što vrši snažnu detoksikaciju našeg organizma, pomaže i održavanje nivoa gustoće krvi, sprječava trombozu i tromboflebitis (upaljene vene). Ova kiselina je vezana u polisaharide koji su jednako važni kao i hijaluronska kiselina (osnovna supstanca vezivnog tkiva), hondroitin sulfat (osnovna tvar hrskavice), mucoltine sulfat (komponenta sluznice želuca i kristalina) i heparin, stoga ova kiselina pomaže u slučajevima slabosti vezivnog tkiva, osteoartritisa i artritisa te oštećene sluznice želuca.
Folna kielina je veoma važna pri biosintezi nukleinskih kiselina i za obnavjanje ćelija krvi, pomaže kod bolesti srca, sprječava starenje i rak, pomaže kod Crohnove bolesti, Alzheimerove bolesti i osteoporoze.
Lecitin pomaže zdravlje srca, cirkulaciju, memoriju i koncentraciju, razgrađuje masnoće i holesterol, pomaže iskorištavanje vitamina, te stimulira rast kose i poboljšava njenu kvalitetu.
Voćne kiseline u napitku pomažu detoksikaciju, potiču funkciju i obnavljanje ćelija, reguliraju pH krvi, te imaju određena antibiotska svojstva.
Enzimi pomažu ćeliji da proizvodi energiju, pokreću veliki broj kemijskih procesa u našem organizmu i pomažu našem metabolizmu (izmjenu tvari) da pravilno radi.
Glukonska kiselina efikasno pomaže kod mnogih gljivičnih infekcija, poboljšava elastičnost zglobova, te samoj gljivi pomaže da se zaštiti od stranih i nepoželjnih mikroorganizama. Ova kiselina pomaže izlučivanje glukoronske kiseline, koja se ne reapsorbira već kompletna odstranjuje, što dovodi do boljeg rada jetre.
Biogeni amini su primarni amini koji imaju izrazito farmakološko djelovanje, neki su važni kao perkusori hormona, sirovine za koenzime i ostale biološki važne supstance.
Antibiotski aktivne tvari su tvari koje na naš organizam djeluju kao antibiotici a da mu pri tome ne nanose štetu. One pomažu kod suzbijanja upalnih procesa, bakterioloških problema, visoke temperature, opekotina i drugih dermatoloških problema.
Vitamini koji su prisutni u napitku  – vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, vitamin C i H – pomažu održavanje zdravog živčanog sistema i imuniteta te sudjeluju u mnoštvu procesa koji se odvijaju u organizmu svakog trena.

Upozorenja i nuspojave

Imajući na umu da su bubrezi filteri koji odstranjuju otrovne tvari iz krvi, koje se pak odstranjuju iz tijela kroz mokraćni mjehur, nije teško shvatiti da ovi organi mogu biti preopterećeni povećanim protokom toksičnih tvari zbog detoksikacijskog djelovanja kombuha napitka, te mogu biti prisiljeni da odstranjuju preveliku količinu otrova.
Smatra se da ovaj napitak oslobađa uskladišteni otrov iz različitih dijelova tijela, pa ako bubrezi nedovoljno rade, oni ne mogu odstraniti otrove koje je detoksikacijom pokrenula glukoronska kiselina prisutna u osvježavajućem napitku Kombucha. U tom slučaju je potrebno napitak piti u manjim količinama u početku i postepeno povećavati dozu, da bi bubrezi ojačali i navikli se na povećanu preradu toksina!
Piti 0,5 dl natašte u periodu od 10 dana, zatim dodatnih 0,5 dl poslije podne između obroka narednih 10 dana, zatim 1 dl natašte i 0,5 dl poslije podne tokom 10 dana, zatim 1dl ujutro i 1 dl poslijepodne tokom 20 dana i tek onda početi piti napitak 2 dl ujutro natašte. OVO VRIJEDI ZA SVA TEŽA OBOLJENJA BUBREGA, KADA PACIJENT SLABO MOKRI,  KADA JE ORGANIZAM JAKO SLAB I IMUNITET RAVAN NULI.
Napitak se ne preporučuje djeci mlađoj od jedne godine zbog nedovoljno razvijenog probavnog trakta i imunološkog sistema, kao ni trudnicama i dojiljama.
Obzirom da je osvježavajući napitak Kombucha potpuno prirodan napitak, normalna je pojava taloga te svjetlije ili tamnije sluzave tvari koja je potpuno bezopasna i može se odstraniti drvenom ili plastičnom žlicom. Treba izbjegavati dodir kombucha napitka s metalima koji nisu nehrđajući čelik jer kiseline iz napitka mogu reagirati s metalom.
Također treba držati napitak izvan direktne sunčeve svjetlosti i na dosta hladnom mjestu, po mogućnosti u frižideru. Maksimalna dnevna doza za odraslu osobu je 1,5 l napitka. Ovo je vrlo važno jer prevelike količine glukoronske kiseline mogu dovesti do zakiseljavanja krvi, odnosno, promjene pH krvi, što može dovesti do ozbiljnih problema.
Osvježavajući napitak Kombucha je proizvod pogodan za dijabetičare. Iako je u njegovom sastavu šećer, on je razgrađen, pretvoren u neku od kiselina, vitamina ili jednostavno u CO2. Ovaj napitak koriste mnogi dijabetičari u svrhu reguliranja nivoa šećera u krvi. Oni obično preferiraju zreo napitak, pa ga ostave nekoliko dana na toplom i mračnom mjestu dok se boca ne stvrdne odnosno dok napitak dodatno ne ugazira.