OPG Zlatarek se smjestio u Maruševcu, u Varaždinskoj županiji. Iako je nositelj gospodarstva mladi poljoprivrednik David Zlatarek, veliki dio zasluga za sve što nam s OPG-a stiže, ipak pripada njegovoj vrijednoj majci Jasminki Zlatarek. Ona je i pokrenula prelazak na ekološku poljoprivredu još 2013. i uspjela zatvoriti kompletan ciklus proizvodnje ekoloških jaja, što znači da se sva hrana za kokice nesilice proizvodi na gospodarstvu na ekološki način. Iako je OPG i dalje pod eko nadzorom i ima certifikat za sve poljoprivredne kulture koje uzgaja, nažalost zbog administrativnih peripetija, svojstvenih za našu državu, od ove godine više nema eko certifikat za jaja. I, kako im je inspektorica rekla: nikad nije vidjela OPG s toliko dokumentacije, a opet jedan papir im fali!

I tako su, nakon godina rada i truda da se prilagode svim mogućim zahtjevima naših zakonodavnih službi, ostali bez eko certifikata za jaja zbog tablice na kojoj treba biti vidljivo koliko grama hrane kokica pojede na sat. Ne možemo se načuditi ironiji našeg vremena: želimo jesti hranu proizvedenu na starinski način, onako kako su je proizvodile generacije naših predaka, a istodobno očekujemo od poljoprivrednika da provode suluda mjerenja i potpisuju tablice, kao da su u industrijskom pogonu i za hranjenje peradi koriste precizne industrijske uređaje i silose.

Uglavnom, i dalje nudimo jaja s ovog OPG-a jer se promjena zapravo nije dogodila, osim u administrativnom smislu. Osim po super jajima, OPG Zlatarek je poznat po njihovom superfinom kiselom kupusu, koji im doduše, ove godine malo kasni, ali sad će, samo što nije… A nije naodmet spomenuti i da će nam ove godine stići i ograničena količina piletine iz eko uzgoja. Predbilježbe se još uvijek zaprimaju, a dostava se očekuje u drugoj polovici veljače.

https://uberiovo.hr/proizvod/piletina-iz-slobodnog-eko-uzgoja-kratkotrajna-ponuda/

(06.02.2019)

EKO OPG Kožnjak se ekološkim uzgojem bavi od 2005. godine na ukupno 4,86 ha. Imanje se nalazi u selu Tišina Erdedska, u Općini Martinska Ves (između Ivanić Grada i Siska), na lijevoj obali rijeke Save. OPG čine Ana-Marija Kožnjak, kao nositelj i njezin suprug Vjekoslav Kožnjak, kao član.
Uzgajaju jagode, kupine i kruške viljamovke od voća, a od povrća tijekom godine imaju: mrkvu, ciklu, mahune, blitvu, tikvice, krumpir, grah, luk,  tikve golice, špinat, rotkvice, rukolu, matovilac.
Jedan dio jagoda i zimskih kultura povrća uzgajaju u plasteniku površine oko 500 m2. Kao ni ostali ekološki proizvođači, u radu ne koriste umjetna gnojiva, ni pesticide. Protiv nametnika i korova bore se plijevljenjem, pripravcima od preslice, koromača i koprive, dok kopriva, uz pripravke od gaveza, služi i za prihranu biljaka.

Kontrolno tijelo: Hrvatske šume d.o.o.; u Upisniku ekoloških proizvođača upisani su pod brojem 918

 

 

Mladi poljoprivrednik Ivan Dobranić preko ove zadruge nam nudi svoje ekološki uzgojene plodove. On obrađuje malo manje od 4 ha zemlje u Maloj Švarči kraj Karlovca. Kao gnojivo koristi kompost iz vlastite proizvodnje, a biljke prihranjuje algama. U ekološkoj proizvodnji je od 2010. godine.

Kontrolno tijelo: Hrvatske šume d.o.o.; u Upisniku ekoloških proizvođača upisani su pod brojem 593

 

 

Kontrolno tijelo: Bioinspekt d.o.o.; u Upisniku ekoloških proizvođača upisani su pod brojem 1715. Gospodarstvo se nalazi u Dalju, a nositelj OPG-a je Srđan Mikić, koji zajedno sa suprugom Vericom te roditeljima Dragom i Ljubicom, obrađuje 3 ha zemlje. U ekološkoj proizvodnji su od 2012. godine.

 

 

 

OPG se nalazi u Rakovici kod Plitvičkih jezera, a čine ga Ljubica Sabljak, kao nositeljica, dok su članovi njezin muž Ivica i sin Vedran. U ekološkoj proizvodnji su od 2004. godine. Na 3 ha zemlje ekološki uzgajaju voće i povrće i to najvećim dijelom sljedeće kulture: krumpir, ciklu, mrkvu, luk, češnjak, kupus, grah, jabuke. Kao gnojivo koriste kompost, a nametnike najčešće odstranjuju mehanički, odnosno biljnim pripravcima koje sami spravljaju.

Kontrolno tijelo: Hrvatske šume d.o.o.; u Upisniku ekoloških proizvođača upisani su pod brojem 58

 

 

 

Opg Rubčić se nalazi u mjestu Gornji Stupnik, u Zagrebačkoj županiji. OPG čine Branko i Marica Rubčić te njihov sin Nikola sa suprugom Martinom. Primarno se bave ekološkim uzgojem krumpira, tikvi, batata, čičoke, a uz to sade i nešto kupusnjača, ovisno o plodoredu za tu godinu. Svoju proizvodnju baziraju na 1 ha obradive površine. U ekološkoj proizvodnji su od 2012 godine.

Kontrolno tijelo: Hrvatske šume d.o.o.; u Upisniku ekoloških proizvođača upisani su pod brojem 1089

 

 

OPG Klaudia Krstičević iz Metkovića prvi je iz doline Neretve prešao na ekološki uzgoj agruma. U Upisniku ekoloških proizvođača upisani su pod brojem 2108.

[column size=”1-3″ style=”0″ last=”1″]