Upoznajmo sirak – staru žitaricu bez glutena

Sirak ili sorghum je poprilično zaboravljena žitarica koja prirodno ne sadrži gluten. Bogat je željezom, kalijem i fosforom. Od vitamina sadrži tiamin i niacin. Sirak je odličan izvor proteina i vlakana.

Sirak

sirak

Sirak pomaže u prevenciji bolesti srca, dijabetesa, artritisa, prekomjerne težine i alergije.

Od sirka možete napraviti kašu a njegovo brašno se koristi za izradu palačinki, kruha i kolača. S malom količinom ulja u woku možete pripremiti ekspandirani sirak – zdravu zakusku, sličnu kokicama.

Ekspandirani sirak (kokice)

ekspandirani sirak kokice

Neutralnog je okusa pa ga možemo pripremati kao slano i slatko jelo. Najčešće se koristi kao prilog i u obliku kaše. Kuha se poput riže. Odličan je u slatkoj varijanti sa suhim ili svježim voćem. Jednako je ukusan na salatu sa svježim ili kuhanim povrćem. Pripremljen kao rižoto osvježiti će Vašu svakodnevnu prehranu upotrebom drugačije žitarice umjesto riže.

sirak s voćem                                             sirak salata

Neka sirak postane dio Vaše kuhinje. U nastavku donosimo Vam jedan slatki i jedan slani recept. Uz ove jednostavne i brze recepte sirak će Vam se nesumnjivo svidjeti 🙂

Sirak kaša na mlijeku

U kipućoj vodi u omjeru 1:3 skuha se sirak kaša sve dok skroz ne omekša. Nakon što se skuha procijedimo je i prebacimo u posudu u kojoj smo zagrijali mlijeko (preporučamo naše odlično svježe domaće mlijeko mljekare Bistrović). Količina mlijeka treba biti tolika da prekrije kašu. Kuhamo par minuta dok se sve ne poveže u kremastu teksturu. Po želji možete ju dodatno zasladiti ili dodati omiljeno voće, pekmez, čokoladni namaz i sl.

Ova topla kaša će Vam pružiti sve potrebno za doručak te ćete se nakon nje dugo osjećati siti.

Salata od sirovog povrća i sirka

  • 100g oljuštenog sirka
  • 50g salate potočarke
  • 2 srednje velike ribane mrkve i/ili ribani daikon
  • himalajska sol
  • svježe mljeveni papar
  • maslinovo ulje
  • jabučni ocat
  • kozja feta ili neki drugi sir

Sirak skuhajte prema uputama iz prethodnog recepta. Ohladite. Dodajte potočarku i ribano povrće. Posolite, popaprite. Začinite maslinovim uljem i jabučnim octom. Po želji dodajte namrvljenu fetu ili neki mladi kozji sir.

Ova količina dovoljna je kao prilog za 4 osobe ili kao glavno jelo za 2 osobe.

1 thoughts on “Upoznajmo sirak – staru žitaricu bez glutena

  1. Lidija Wolf says:

    Interesira me koliki je Glikemijski Indeks sirka naime je li pogodan za ishranu dijabetičara?
    Zahvaljujem

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.