28.00kn

Exotic King (OPG Ivan Šulog), Donja Bistra

Predstavljamo Vam proizvode “kralja egzotičnog voća iz Zagorja”, kako često znaju nazivati Ivana Šuloga. Kako nam sam objašnjava, jedan dio nasada im je pod eko nadzorom, a drugi nije. Međutim, bez obzira što sve kulture nemaju markicu, jamči nam da kao eko proizvođač već godinama uopće ne koristi konvencionalno gnojivo i pesticide. To potvrđuju i MRL testovi koje redovno prolazi radi izvoza i koji dokazuju da su njegovi plodovi potpuno negativni na bilo kakve ostatke kemikalija. Niti jedna analiza iz ove ili prijašnjih godina nije pronašla štetne rezidue.

Cijena je 28 kn/kg pa će točan iznos ovisiti o težini pojedine tikve.

Prinčeva Kruna je tikva koja se pokazala odličnom, jer nema mjesta gdje se ista ne bi mogla ili ne može primijeniti . Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narančasto. Biljka je vrlo dekorativne duge vriježe, dobro obrasla lišćem na dugim drškama. Lišće je najčešće prošarano bijelim šarama, a cvjetovi su veliki, s lijepim narančastim kruničnim listovima. Tikve se dobro čuvaju u toplim prostorijama 16° C. Vrlo je važna za dugo čuvanje plodova relativna vlaga u zraku od 70%. Upravo je veličina skladišta, jedan su od najvažnijih čimbenika za proizvodnju tikve. Proizvodnja se može obaviti bez mineralnih gnojiva ili minimalnom količinom upotrebom Italpollininih organskih gnojiva. Tikva Prinčeva kruna zahtjeva dosta ručnog rada kad je u pitanju berba i sortiranje te pakiranje.

LJEKOVITOST
Prinčeva kruna se svojim iznimnim karakteristikama i kvalitetom u zemljama EU uz nutricionističke vrijednosti zauzima svoje mjesto u području ljekovitosti što je njena osnovna značajka. Sadrži velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam te olakšava izbacivanje mokraće, što pospješuje rad bubrega, srca i krvnih žila. Upravo je odlična hrana i lijek za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, kroničnim hepatitisom, cirozom jetre, smetnje u radu srca, smetnje u izlučivanju otpadnih tvari.

PRIPREMA
Koristiti se može pečena, kuhana, pohana, na roštilju, u obliku pudinga, nabujaka, kolača, pita i zamjena za desertne slastice. Dobra je za preradu u sokove, kaše kompote te pire podsjeća na kesten. Sjemenke su ukusne, vrlo hranjive te bogate uljem 34-38%. Bogate su ceulozom 0.9-2,3%, 6,4- 13% šećera, baš kao lubenice, 1,6-2,3 % bjelančevina, minerale-fosfor, željezo, kalcij, te vitamine A, B1, B2, strašno puno niacina i vitamina C.