18.00kn

Exotic King (OPG Ivan Šulog), Donja Bistra

Predstavljamo Vam proizvode “kralja egzotičnog voća iz Zagorja”, kako često znaju nazivati Ivana Šuloga. Kako nam sam objašnjava, jedan dio nasada im je pod eko nadzorom, a drugi nije. Međutim, bez obzira što sve kulture nemaju markicu, jamči nam da kao eko proizvođač već godinama uopće ne koristi konvencionalno gnojivo i pesticide. To potvrđuju i MRL testovi koje redovno prolazi radi izvoza i koji dokazuju da su njegovi plodovi potpuno negativni na bilo kakve ostatke kemikalija. Niti jedna analiza iz ove ili prijašnjih godina nije pronašla štetne rezidue.

Cijena je 18 kn/kg pa će točan iznos ovisiti o težini pojedine tikve.

Definitivno svjetski standard za tikve je Kabocha tikva. Odlična delicija koja dolazi iz Azije. Vjeruje se da su portugalski pomorci donijeli ovu vrstu tikve iz Kambodže u 16. stoljeću u Japan, gdje je naziv skraćen u Kabocha. Ima vrlo suho, ali ukusno «meso». Meso je debljine 2-3 cm,glatko uglađeno,tanke kore koja je također jestiva. Izvanredne je kvalitete, okusa i specifičnog mirisa, koji najviše podsjeća na miris lubenice. Najveći dio sorti ima plod ovalno sploštenog oblika. Meso tikve je odlično za kuhanje i pečenje u fazi kada je tikva zrela, ili za pirjanje, pohanje dok su plodovi mladi. Šupljina je većinom ispunjena košticama koje su također jestive kod mladih plodova. Meso je debelo, sočno, slatko, fine konzistencije i tamno narančasto. Sadrži 15 mg b-karotina na 100 g ploda, što iznosi 24.000 internacionalnih jedinica A vitamina (u mrkvi 9.000), što ovo povrće stavlja na visoko pozicionirano mjesto svih biljnih proizvoda. Kabocha tikva pokazala se jednostavno najbolja, jer prosto nema mjesta gdje se ista ne bi mogla ili ne da primijeniti. Biljka je vrlo dekorativna duge vriježe, dobro obrasla lišćem na dugim drškama. Lišće je najčešće prošarano bijelim mrljama, a cvjetovi su srednji, s lijepim narančastim kruničnim listovima. Tikve se dobro čuvaju u relativno toplim prostorijama 16° C. Za dugo čuvanje plodova važna je relativna vlaga u zraku i najbolje se čuva u prostoru s oko 70% vlage u zraku. Skladišni uvjeti i veličina skladišta, jedan su od najvažnijih čimbenika za ozbiljnu proizvodnju tikve. Ručni rad i kvaliteta hrvatske zemlje stavljaju hrvatsku Kabochu po kvaliteti, na vodeće mjesto na Europskom tržištu upravo kako je to osigurala i Butternut tikva. Kabocha tikva danas je prisutna na Hrvatskom tržištu kroz cijelu godinu. Kabocha tikva sa svojim iznimnim karakteristikama i kvalitetom u zemljama EU uz nutricionističke vrijednosti pokušava pronaći svoje mjesto u području ljekovitosti što je osnovna značajka za tikve.

LJEKOVITOST
Kabocha sadrži velike količine pektina koji veže otrove iz probavnih organa i tako čisti organizam te olakšava izbacivanje mokraće, što pospješuje rad bubrega, srca i krvnih žila. Upravo je odlična hrana i lijek za bolesnike s bubrežnim i žučnim kamencima, kroničnim hepatitisom, cirozom jetre, smetnje u radu srca, smetnje u radu gušterače.

PRIPREMA
Poput ostalih tikvica obično se koristi za pripremu priloga i juha, ali možemo ju pripremati kao bilo koju tikvu ili krumpir. Dobra je za pečenje, kuhanje, na roštilju, u obliku pudinga, nabujaka, kolača, pita i zamjena za desertne slastice. Dobra je za preradu u sokove, kaše kompote i slatko. Tekstura i okus mogu se usporediti sa kombinacijom tikve i slatkog krumpira. Sjemenke su ukusne i vrlo hranjive. Oljuštene sjemenke se mogu koristiti umjesto oraha za pripravu kolača. Sjemenke Kabocha tikve bogate su lecitinom, tvari koje sadrže fosfor, važnom za borbu protiv kolesterola.

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “Tikva kabocha cca 1 kg Šulog”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.