Plavi krumpir 500 g Šulog 

25.00Kn


Opis

Exotic King (OPG Ivan Šulog), Donja Bistra

Predstavljamo Vam proizvode “kralja egzotičnog voća iz Zagorja”, kako često znaju nazivati Ivana Šuloga. Kako nam sam objašnjava, jedan dio nasada im je pod eko nadzorom, a drugi nije. Međutim, bez obzira što sve kulture nemaju markicu, jamči nam da kao eko proizvođač već godinama uopće ne koristi konvencionalno gnojivo i pesticide. To potvrđuju i MRL testovi koje redovno prolazi radi izvoza i koji dokazuju da su njegovi plodovi potpuno negativni na bilo kakve ostatke kemikalija. Niti jedna analiza iz ove ili prijašnjih godina nije pronašla štetne rezidue.

Plavi krumpir podrijetlom je iz peruanskih Anda, a bio je omiljeno jelo tadašnjih kraljeva. Pripada porodici Solonaceae, vrsta Solanum vitelote. Prirodno snažno obojeni krumpiri su ujedno i prvi pronađeni krumpiri, pa možemo reći da njima unosimo duh tradicije drevnih civilizacija Maja i Inka star nekoliko tisuća godina u naše domove. Plava boja krumpira potječe od pigmenta antocijana iz skupine fitonutrijenata nazvanih flavonoidi. Ne radi se o genetskoj manipulaciji niti umjetnim bojama. Antocijani su u vodi topivi biljni pigmenti koji se na svjetlu reflektiraju od tamnocrvene do plavičaste boje, te daju boju borovnicama, kupinama, višnjama, brusnicama…i ukrašavaju jesenske plodove i lišće vatrenim bojama. Poznato je da su antocijani snažni antioksidansi koji vežu i neutraliziraju visoko reaktivne, slobodne radikale, sprečavaju štetno djelovanje UV zračenja te imaju i antibakterijska svojstva. Jačina boje ima direktan utjecaj na nivo antioksidativne aktivnosti.
Krumpir ima tamnoplavu, gotovo ljubičastu koru i jednako tamnoplavo meso. Kora je glatka, “oči” su plitke, a ukus izvrstan. Priprema se na uobičajene načine, kao i svaki drugi krumpir. Sa plavim krumpirom moguće je načiniti zanimljiv pommes frites, pire i vrlo interesantnu krumpir-salatu. Sadnja gomolja obavlja se krajem ožujka ili početkom travnja, a tlo mora biti lagano, bogato humusom.

Ova stranica koristi kolačiće. Nastavljajući koristiti ovu stranicu prihvaćate naše uvjete poslovanja. Više informacija

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close