Puding od prosa s bundevom

2-3 serviranja

Sastojci:

  • ½ šalice prosa
  • 1 šalica bundeve (hokaido, butternut) izrezane na kockice
  • 1 šalica vode
  • 1 šalica mlijeka od badema
  • 2-3 žlice javorovog sirupa
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • ½ žličice mljevenih klinčića
  • ½ žličice muškatnog oraščića
  • prstohvat soli

 

Priprema:

  1. Oprati proso i staviti u posudu kuhati skupa s bundevom, vodom, mlijekom i začinima.
  2. Pustiti na srednjoj vatri da zakuha te kada je zakuhalo poklopiti i kuhati na laganoj vatri cca. 20 minuta. Nakon 20 minuta provjeriti ako treba dodati još malo tekućine ili pustiti da se još malo kuha.
  3. Skuhani proso i bundevu staviti u blender, dodati javorov sirup i miksati sve dok ne dobijete gustu kremu bez grudica. Dodati po potrebi još mlijeka i sirupa.
  4. Puding možete servirati topli ili hladni. Preporuka je servirati ga s komadićima orašida (koristila sam pistacije) i/ili posipati s kakaom ili rogačem u prahu.

 

Vafli od heljde i kakaa s javorovim sirupom i tostiranim orasima

4 velika vafla

Sastojci:

  • 1 + ½ šalice brašna od heljde
  • ½ šalice kakaa u prahu
  • 2 žlice kokosovog šećera
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • prstohvat soli
  • 1 + 2/3 šalice mlijeka od badema
  • ¼ šalice kokosovog ulja (ili nekog drugog ulja s laganim okusom i mirisom)

 

Priprema:

  1. Pomiješati brašno, kakao, šećer, cimet, prašak za pecivo i sol u većoj posudi.
  2. U manjoj posudi pomiješati ulje i mlijeko. Pripazite ako koristite kokosovo ulje da ne stavljate u hladno mlijeko jer će se zgrudati. Dodati mokre sastojke suhima te pomiješati.
  3. U zagrijani pekač za vafle staviti po pune dvije žlice smjese te peći otprilike 3 minute (ovisi o jačini pekača).
  4. Servirati s javorovim sirupom, tostiranim orasima te voćem po želji (najbolje sezonski; u jesen maline, šipak, zimi kivi i kaki, u proljeće trešnje, ljeti jagode i bobičasto voće).

 

Kruščići bez kvasca s prosenim brašnom

12 kruščića

Sastojci:

  • 1 + ¼ šalice integralnog pšeničnog brašna
  • ¾ šalice prosenog brašna
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 šalica mlijeka od badema
  • ¾ šalice vode ili mineralne vode
  • 1 žlica jabučnog octa (ukoliko koristite vodu onda ide ocat ukoliko mineralnu onda izostavite ovaj dio)

 

Priprema:

  1. U posudi pomiješati suhe sastojke.
  2. U drugoj posudi pomiješati mlijeko, vodu i jabučni ocat. Pustiti da odstoji 5 minuta te pomiješati i dodati suhim sastojcima. Ako koristite mineralnu onda samo pomiješati s mlijekom i dodati u suhe sastojke. Sve zajedno umjestiti u smjesu sličnu onoj za palačinke no nešto gušću.
  3. U nauljene kalupe za muffine dodati smjesu (u svaki kalupić staviti smjese skoro do vrha), posipati sezamom te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 30 minuta.
  4. Kruščići su gotovi kada su dobili zlatastu koricu te je čačkalista ostala suha nakon testiranja.
  5. Kruščiće možete jesti u slanoj ili slatkoj varijanti, tople ili hladne.

 

Smoothie od bundeve

2 serviranja

Sastojci:

  • 1 šalica kockica bundeve (skuhanih)
  • 1 manja banana
  • 1 šalica mlijeka od indijskih oraščića – recept u nastavku (ili nekog drugog biljnog mlijeka/napitka)
  • 1/2 šalice vode
  • 2 žlice zobenih pahuljica
  • 1 žličica cejlonskog cimeta
  • 1/2 žličice đumbira u prahu
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića u prahu

 

Priprema:

  1. Sve sastojke staviti u blender i dobro izblendati. Ukoliko je previše gusto, dodati još vode. Servirati i uživati.

Sastojci za mlijeko/napitak od indijskih oraščića:

  • 1 šalica indijskih oraščića
  • 1 +1/2 šalice vode
  • prstohvat soli

 

Priprema:

  1. Indijske oraščiće namakati u vodi preko noći ili minimalno 4 sata. Procijediti, oprati i staviti ih s 1 + 1/2 šalicom vode i soli u blender te miksati sve dok ne dobijete gusti, kremasti napitak. Vaše “mlijeko” je gotovo. S obzirom na prirodnost sastojaka, mlijeko je potrebno potrošiti u roku 2-3 dana. U mlijeko možete dodati i zaslađivača, začina i ostalih dodataka po želji. Na ovaj način možete pripremiti i mlijeko/napitke od ostalih orašida no njih je potrebno procijediti kroz gazu nakon miksanja.

 

Baršunasti crveni sok

3-4 seriviranja

Sastojci:

  • 2 jabuke
  • 2 veće cikle
  • 2 veće mrkve
  • 1 šalica sjemenki nara
  • 1 limun
  • komadić đumbira
  • 1 žličica klinčića u prahu
  • 1 žličica cimeta u prahu
  • ½ šalice vode

 

Priprema:

  1. Dobro oprati povrće i voće. Oguliti ako nije organskog porijekla. Narezati na manje komade i cijediti u sokovniku s hladnim prešanjem. U gotovi sok dodati klinčića i cimeta te dobro promiješati.

 

Chia puding s karameliziranim bananama i Seed čokoladnom granolom

2-3 serviranja

Sastojci za puding:

  • 1 šalica mlijeka od badema
  • ¼ šalice chia sjemenki

Priprema:

  1. Pomiješati chia sjemenke s mlijekom. Prvih 5 minuta pomiješati par puta sjemenke i mlijeko kako bi se ravnomjerno natopile. Pustiti da odstoji 30 minuta ili preko noći (odlična varijanta kada ste ujutro u žurbi).

Sastojci za karamelizirane banane:

  • 2 banane (narezane na ploškice)
  • 1 žlica kokosovog šećera
  • 2 žlice mlijeka od badema
  • ½ žličice cejlonskog cimeta

Priprema:

  1. U tavu staviti mlijeko i šećer te na srednjoj vatri zagrijati. Vrlo brzo će se početi karamelizirati i odmah ubaciti banane i cimet. Dobro pomiješati i pustiti da se krčka na laganoj vatri 2-3 minute. Pripazite jer vrlo brzo mogu zagoriti.
  2. Servirati puding s bananama i čokoladnom Seed granolom za potpuni užitak, energiju i sitost.

[column size=”1-3″ style=”0″ last=”1″]