Puding od prosa s bundevom
2-3 serviranja
Sastojci:
- ½ šalice prosa
- 1 šalica bundeve (hokaido, butternut) izrezane na kockice
- 1 šalica vode
- 1 šalica mlijeka od badema
- 2-3 žlice javorovog sirupa
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- ½ žličice mljevenih klinčića
- ½ žličice muškatnog oraščića
- prstohvat soli
Priprema:
- Oprati proso i staviti u posudu kuhati skupa s bundevom, vodom, mlijekom i začinima.
- Pustiti na srednjoj vatri da zakuha te kada je zakuhalo poklopiti i kuhati na laganoj vatri cca. 20 minuta. Nakon 20 minuta provjeriti ako treba dodati još malo tekućine ili pustiti da se još malo kuha.
- Skuhani proso i bundevu staviti u blender, dodati javorov sirup i miksati sve dok ne dobijete gustu kremu bez grudica. Dodati po potrebi još mlijeka i sirupa.
- Puding možete servirati topli ili hladni. Preporuka je servirati ga s komadićima orašida (koristila sam pistacije) i/ili posipati s kakaom ili rogačem u prahu.
Vafli od heljde i kakaa s javorovim sirupom i tostiranim orasima
4 velika vafla
Sastojci:
- 1 + ½ šalice brašna od heljde
- ½ šalice kakaa u prahu
- 2 žlice kokosovog šećera
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- prstohvat soli
- 1 + 2/3 šalice mlijeka od badema
- ¼ šalice kokosovog ulja (ili nekog drugog ulja s laganim okusom i mirisom)
Priprema:
- Pomiješati brašno, kakao, šećer, cimet, prašak za pecivo i sol u većoj posudi.
- U manjoj posudi pomiješati ulje i mlijeko. Pripazite ako koristite kokosovo ulje da ne stavljate u hladno mlijeko jer će se zgrudati. Dodati mokre sastojke suhima te pomiješati.
- U zagrijani pekač za vafle staviti po pune dvije žlice smjese te peći otprilike 3 minute (ovisi o jačini pekača).
- Servirati s javorovim sirupom, tostiranim orasima te voćem po želji (najbolje sezonski; u jesen maline, šipak, zimi kivi i kaki, u proljeće trešnje, ljeti jagode i bobičasto voće).
Kruščići bez kvasca s prosenim brašnom
12 kruščića
Sastojci:
- 1 + ¼ šalice integralnog pšeničnog brašna
- ¾ šalice prosenog brašna
- 1 žlica praška za pecivo
- 1 žličica soli
- 1 šalica mlijeka od badema
- ¾ šalice vode ili mineralne vode
- 1 žlica jabučnog octa (ukoliko koristite vodu onda ide ocat ukoliko mineralnu onda izostavite ovaj dio)
Priprema:
- U posudi pomiješati suhe sastojke.
- U drugoj posudi pomiješati mlijeko, vodu i jabučni ocat. Pustiti da odstoji 5 minuta te pomiješati i dodati suhim sastojcima. Ako koristite mineralnu onda samo pomiješati s mlijekom i dodati u suhe sastojke. Sve zajedno umjestiti u smjesu sličnu onoj za palačinke no nešto gušću.
- U nauljene kalupe za muffine dodati smjesu (u svaki kalupić staviti smjese skoro do vrha), posipati sezamom te staviti peći u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva 30 minuta.
- Kruščići su gotovi kada su dobili zlatastu koricu te je čačkalista ostala suha nakon testiranja.
- Kruščiće možete jesti u slanoj ili slatkoj varijanti, tople ili hladne.
Smoothie od bundeve
2 serviranja
Sastojci:
- 1 šalica kockica bundeve (skuhanih)
- 1 manja banana
- 1 šalica mlijeka od indijskih oraščića – recept u nastavku (ili nekog drugog biljnog mlijeka/napitka)
- 1/2 šalice vode
- 2 žlice zobenih pahuljica
- 1 žličica cejlonskog cimeta
- 1/2 žličice đumbira u prahu
- 1/2 žličice muškatnog oraščića u prahu
Priprema:
- Sve sastojke staviti u blender i dobro izblendati. Ukoliko je previše gusto, dodati još vode. Servirati i uživati.
Sastojci za mlijeko/napitak od indijskih oraščića:
- 1 šalica indijskih oraščića
- 1 +1/2 šalice vode
- prstohvat soli
Priprema:
- Indijske oraščiće namakati u vodi preko noći ili minimalno 4 sata. Procijediti, oprati i staviti ih s 1 + 1/2 šalicom vode i soli u blender te miksati sve dok ne dobijete gusti, kremasti napitak. Vaše “mlijeko” je gotovo. S obzirom na prirodnost sastojaka, mlijeko je potrebno potrošiti u roku 2-3 dana. U mlijeko možete dodati i zaslađivača, začina i ostalih dodataka po želji. Na ovaj način možete pripremiti i mlijeko/napitke od ostalih orašida no njih je potrebno procijediti kroz gazu nakon miksanja.
Baršunasti crveni sok
3-4 seriviranja
Sastojci:
- 2 jabuke
- 2 veće cikle
- 2 veće mrkve
- 1 šalica sjemenki nara
- 1 limun
- komadić đumbira
- 1 žličica klinčića u prahu
- 1 žličica cimeta u prahu
- ½ šalice vode
Priprema:
- Dobro oprati povrće i voće. Oguliti ako nije organskog porijekla. Narezati na manje komade i cijediti u sokovniku s hladnim prešanjem. U gotovi sok dodati klinčića i cimeta te dobro promiješati.
Chia puding s karameliziranim bananama i Seed čokoladnom granolom
2-3 serviranja
Sastojci za puding:
- 1 šalica mlijeka od badema
- ¼ šalice chia sjemenki
Priprema:
- Pomiješati chia sjemenke s mlijekom. Prvih 5 minuta pomiješati par puta sjemenke i mlijeko kako bi se ravnomjerno natopile. Pustiti da odstoji 30 minuta ili preko noći (odlična varijanta kada ste ujutro u žurbi).
Sastojci za karamelizirane banane:
- 2 banane (narezane na ploškice)
- 1 žlica kokosovog šećera
- 2 žlice mlijeka od badema
- ½ žličice cejlonskog cimeta
Priprema:
- U tavu staviti mlijeko i šećer te na srednjoj vatri zagrijati. Vrlo brzo će se početi karamelizirati i odmah ubaciti banane i cimet. Dobro pomiješati i pustiti da se krčka na laganoj vatri 2-3 minute. Pripazite jer vrlo brzo mogu zagoriti.
- Servirati puding s bananama i čokoladnom Seed granolom za potpuni užitak, energiju i sitost.