organsko voće i povrće
S prvim zrakama proljetnog sunca budi se priroda i naš organizam. Tijelu više nije potrebna teška hrana, već zelenjava puna sokova, vitamina i minerala. U sljedećim redovima, izdvojili smo par ukusnih i zdravih namirnica iz naše ponude, uz koji jednostavan recept.

Izvor vitamina K

Ovo lisnato zeleno povrće često je korišteno u mediteranskoj kuhinji. Uzgajano je tako da bude puno hranjivih tvari u listu nauštrb korijena koji nije tako hranjiv. Kao i njeni ostali zeleni lisnati rođaci, blitva bez dileme spada među najzdravije od povrća.

Blitva je povrće koje je gusto popunjeno nutrijentima. Ako pogledate nutritivne vrijednosti ovog povrća vidjet ćete da sadrži gotovo sve vitamine i minerale u manjim ili većim količinama. Tako 100 gr kuhane blitve sadrži:

Vitamin A: 6124IU (122%)
Vitamin K: 327mcg (409%)
Vitamin C: 18.0mg (30%)
Vitamin E: 1.9mg (9%)
Željezo: 2.3mg (13%)
Magnezij: 86.0mg (21%)
Kalij: 549mg (16%)
Mangan: 0.3mg (17%)
Većinu ostalih vitamina i minerala u tragovima od 1 do 8% dnevne vrijednosti.

KrumpirBlitva3-1024x582

Pošto sadrži preko 400% dnevne vrijednosti vitamina K i oko 6% dnevne vrijednosti kalcija na 100g, može se reći da je blitva dobra za zdravlje kostiju. Vitamin K je zajedno s vitaminom D, kalcijem i magnezijem, jedan od najvažnijih nutrijenata za zdravlje i snagu kostiju.

Blitva sadrži najmanje 13 različitih antioksidansa. Često se nalazi na menijima dijabetičara jer ima mnogo vlakana te zbog toga ne uzrokuje nagle poraste šećera u krvi. Čak i kad je kuhana sadrži trećinu dnevne potrebe vitamina C u samo 100 grama.

Posebnom je čini i to što za razliku od većine ostalog povrća i voća, blitva ima više dostupnih nutrijenata kad se kuha.

Blitva na lešo s krumpirima

Vrijeme pripreme: 30 min

U veću posudu za kuhanje stavite vruću vodu. Kad voda zakuha, posolite i u nju stavite krumpire izrezane na veće kocke. U toku kuhanja provjerite kako napreduje krumpir: mladome krumpiru obično ne treba dugo kuhanje, i kad je krumpir pri kraju kuhanja, dodajte očišćene i uzdužno prepolovljene listove blitve. Kad se blitva skuhala (provjerite da li je kuhana, najbolje na stabljikama koje su najdeblje) i kad je gotova, procijedite sve.

Premjestite u zdjelu, dodajte maslinovo ulje, sol, i nekoliko režnjeva sitno nasjeckanog češnjaka.

 

Tjestenina s umakom od blitve

  • 300 g tjestenine,
  • 1 vezica blitve,
  • 1 veća glavica luka,
  • 2 režnja češnjaka,
  • voda,
  • sol, papar, ulje,
  • vrhnje za kuhanje

Blitvu očistiti i oprati. Odvojiti bijeli dio i nasjeckati. Listove narezati na trake. Luk nasjeckati i pirjati na ulju. Dodati blitvu, sitno nasjeckani češnjak i začine te sve zajedno pirjati. Po potrebi dodati malo vode (uglavnom blitva pusti svoju vodu). Kad je blitva kuhana, sve miksati štapnim mikserom dok se ne dobije kremasti umak. Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i po potrebi još soli i papra.

Tjesteninu kuhati u dosta slane vode. Na svaki tanjur staviti tjesteninu i preko nje preliti umak od blitve.